keflex first trimester

Uutisia

Työttömyys Euroopassa lähentelee kriisilukuja

Euroopan työllisyystilanne on ennätysheikko

Euroopan tilastokeskus Eurostat laskee euroalueella olevan jopa yli 18 miljoonaa työtöntä henkilöä. Erityisesti kriisimaiden työllisyystilanne on jo katastrofaalinen, kun verotulojen dramaattinen vähentyminen johtaa myös kansantalouden heikkenemiseen. Ei vaadi suurtakaan talousneroa ymmärtämään, että varsinainen soppa on jo valmis.

Yhdysvaltain Suuri lama sai ihmiset jonottamaan töitä päivittäin.

Kuva: 1930-luvun lama loi ennennäkemättömät työttömyysluvut.

 

Kuten Yhdysvaltain 1930-luvun lamassa on Euroopan vanhoissa valtioissa nähtävissä samankaltaisia ennemerkkejä. Yhtälailla kansainväliset rahoitusmarkkinat ovat reagoineet, kute Amerikassa tapahtui. Yhtälailla lainan saanti on vaikeutunut ja, kuten silloinkin, on kokonaiset valtiot ongelmissa saada riittävästi luottoa ilman vakuuksia.

Eurooppa on poikkeuksellisen yhtä rintamaa pelastamassa naapureitaan ja onkin puhuttu, että tässä on osittain samaa auttamista, kuin maailmansodissa konsanaan. Taloudellinen voima eroaa sotilaallisesta mahdista siinä, että valtion koolla ei ole juurikaan merkitystä muuten, kuin sopimuksia tehdessä naapurimaiden markkinoista. Pienikin valtio voi olla voimakas, kuten nyt on huomattu, mutta on otettava huomioon, että tilanne nykyisistä voimasuhteista voi oll hyvinkin tilapäistä. Näin ollen Suomen kokoisten maiden ei ehkä kannata hyppiä liiaksi suurempien nenille, koska niillä on tapata päästä ajan kanssa niskan päälle.

Valtiot, Suomi muiden mukana, on myöntämässä pikalainaa melko matalalla korolla ja suurilla riskeillä suhteessa pienlainan kokoon. On otettava myös huomioon, että jo nyt on ehdotettu, että Euroopan talouskurjimusta helpotettaisiin antamalla osa myönnetyistä veloista anteeksi, jotta maat voisivat nousta ylös lamasta nopeammin ja näin luoda muille maille maksukykyisempiä markkinoita. Toisin sanoen maat saattavat olla maksamatta lainojaan, vaikka niilla siihen joskus olisikin mahdollisuus.

Osa veloista saattaa jäädä lunastamatta, jotta tuetaan maksuvaikeuksiin joutuneen maan talouskasvua.